1. Välkommen till Waynes

Välkommen till Waynes

Vd Joakim Carlsson välkomnar dig. 
Läs om hur Waynes starta och vem Waynes är. 

Joakim berättar om Waynes värdegrund. 

Hur startade allt och vem är Waynes?

1994 öppnade fyra vänner Waynes på Kungsgatan i Stockholm. Ett mysigt kafé med blicken mot omvärlden och rötter i svensk fikakultur. Nyfikenhet var en drivkraft, att ge gästerna nya smaker en annan. Redan efter några veckor hade Waynes fått trogna stamgäster och succén var ett faktum!

Det är viktigt att veta att innan Waynes öppnade så fanns inte den kafékultur i Sverige, som vi idag ser som en självklarhet. Waynes var först med att servera latte, och muffins och stora cookies var inte heller något som svensken hittat tidigare.

Waynes var först – och startskottet för det som idag är modern svensk fikakultur!

Idag finns Waynes i fler än tio länder runt om i världen. Kaféer som drivs av människor som medvetet fortsätter att utveckla gästens fikaupplevelse. Alltid med ekologiskt kaffe, vällagad mat och nybakat.

Det är tack vare ett starkt och tydligt koncept med engagerade franchisetagare och medarbetare som vi nått dit vi är idag. Vi har vuxit till en global kedja med ett huvudkontor i Stockholm där jag som VD jobbar tillsammans med ett marknadsteam, driftsteam, ekonomigäng, expansionavdelning och produktutveckling. Vi driver och utvecklar det här konceptet tillsammans med våra engagerade franchisetagare, för att säkerställa att vi ska fortsätta vara så framgångsrika som vi bara kan.

Och just det, ni kanske undrar vem Wayne är – han som fick ge namnet till vår starka kedja? Ja, då behöver vi backa tillbaka till starten. De fyra vänner som startade Waynes och som heter Anders, Lena, Marika och Margareta. Och Wayne – ja, det var Margaretas man som var – och är – bosatt i Kanada, Vancouver tillsammans med Margareta. Inte långt från Vancouver, ligger Seattle (USA) där den ganska stora kafékedjan Starbucks har sitt ursprung. Och utifrån det förstår man att influenser till Waynes till stor del kommer från det kända varumärket, men att man genom att kombinera det med italienskt kaffe och svensk fikatradition skapade ett eget unikt kafékoncept som 25 år senare fortfarande utvecklar marknaden.

Efter 24 år valde man att sälja sitt familjeföretag och idag ägs Waynes av ett tyskt bolag – Tank & Rast – som vill att vi från Sverige och huvudkontoret ska fortsätta utvecklas både i Sverige och på den globala marknaden.

Roligt att just du vill vara med på den här resan tillsammans med oss!