Fylliga röda viner

Är i allmänhet fyllda med tanniner (kommer från skalet och ger strävhet till vinet), högre alkoholhalt och mörka fruktsmaker som skalet på svarta vinbär. Med mycket pigment har de ett högre innehåll av antocyaniner som har visat sig ha positiva effekter på hjärt- och kärlhälsan.

När det gäller smak har dessa viner de största på spektrumet och passar därför ihop med lika djärva smaker i maten.

De serveras vanligtvis i stora vinglas med stor kupa så vinet kommer i kontakt med mycket luft.

  • Då dessa viner är kraftiga så gör luften att vinerna luftas och blir rundare
  • Stora kuper gör även att du har möjlighet att njuta av dofterna bättre då de samlas i glasets kupa

Vanliga druvor i fylliga röda viner:

  • Syrah eller Shiraz
  • Cabernet Sauvignon
  • Monastrell
  • Malbec
  • Montepulciano
  • Aglianico
  • Dolcetto
  • Petite Sirah
  • Nebbiolo
  • Tempranillo
  • Nero d’Avola
  • Sagrantino
  • Tannat