Dessert- och starkviner

Dessertvine och starkviner är söta viner som kan avnjutas till eller efter en efterrätt.

Dessertviner:

Görs på samma sätt som vin men, för att bevara den naturliga sötman i dessertviner stoppas jäsningen innan jästen ätit upp allt socker. I jäsningsprocessen blir det naturliga fruktsockret till alkohol. Så, genom att processen avslutas så blir alkoholhalten mindre än i vanligt vin men då sockret blir kvar så blir dessertvinet sötare.

Isvin:

Vattnet i druvorna kan även separeras genom frysning, likt den hemmagjorda isglassen så håller sig sockerlösningen flytande vid en lägre temperatur och kan pressas ur isen. Detta görs klassiskt genom att druvorna låts hänga kvar på rankorna tills temperaturen når minst minus sju grader. De skördas och pressas då de fortfarande är frusna. Denna vinstil kallas eiswein och görs i nordliga klimat såsom Tyskland, Österrike, Canada och Sverige.

Botrytiserade viner:

För att avdunsta vatten ur druvor så kan man ta till mikrobiologiskt hjälp av en jästsvamp som heter botrytis cinerea. Denna svamp som även kan ge upphov till gråröta vilken kan förstöra stora delar av skörden kan under andra betingelser generera fantastiska viner. Får botrytis tillgång till en lagom mängd fukt i kombination med torr luft så perforerar den druvskalen vilket låter vatten evaporera. Botrytiserade viner får förutom en koncentration även en smakbild där saffranstoner, honung och marmeladtoner är tydliga. Typiska viner som är botrytiserade är sauternes, beerenauslese och trockenbeerenauslese.

Starkviner:

Man tillsätter druvsprit och musten slutar jäsa vid några procents alkohol. Då finns fortfarande socker kvar och resultatet blir ett sött starkvin med cirka 20 volymprocent.

De serveras i dessertvinsglas:

Små glas.

Exempel på dessert- och starkviner:

  • Portvin (Rött, sött, 17 – 20% i alkohol, från Portugal)
  • Sherry (Vitt, torrt, 17 – 20% i alkohol, från Spanien)
  • Madeira (Rött, sött, 17 – 20% i alkohol, från Madeira)
  • Late Harvest Wines / Ice wine (Vitt, oftast från Tyskland, Canada men även Sverige)
  • Noble Rot / Dessertviner
    • Tokaji Aszú (Tokaj) från Ungern
    • Sauternes från Bordeaux i Frankrike
    • Ausbruch från Österrike
    • Beerenauslese, Trockenbeerenauslese, and late-harvest (Spätlese) Riesling från Tyskland