Champagne och mousserande vin

Champagne, Prosecco, Lambrusco, Moscato d’Asti, Cava och Asti Spumante är alla exempel på mousserande viner. Även om det finns en stor skillnad mellan varje typ av mousserande vin har de alla en sak gemensamt, nämligen bubblorna!

Champagne är ett mousserande vin som uteslutande produceras i Champagneregionen i Frankrike. Varje flaska tillverkas med en sekundär jäsning i flaskan för att öka mängden bubblor i vinet.

Andra mousserande viner kan vara bubblor som skjutsin (som bubbelvatten) eller så kan det, precis som Champagne, göras i flaskan.

De serveras kallt och i Champagneglas:

Skall drickas kallt. De har också oftast längre stjälkar eftersom kupan ska hållas så långt ifrån våra händer som möjligt för att undvika uppvärmning från kroppstemperaturen.

Vanliga druvor i fylliga vita viner:

  • Champagne. Kommer från regionen Champagne i Frankrike
  • Cava. Kommer från Spanien
  • Prosecco. Kommer från Italien
  • Metodo Classico. (Italien). Méthode Champenoise (Frankrike). Jäsning sker direkt i flaska, bubblorna skapas direkt i flaskan
  • Sparkling Wine. Oftast vitt eller rosé vin där bubblorna skjut in
  • Sekt. Sparkling wine från Tyskland och Österrike
  • Lambrusco. Sparkling wine från Lambrusco, Italien. Kan vara vitt, rosé och rött