Rött på flaska. Poderi Colla

Rött på flaska. Barolo ”Bussia”, Poderi Colla, Piemonte – Italien. Druva. Nebiolo

PODERI COLLA
Monforte d’Alba, Piemonte, Italien

Det finns klassiska producenter och så finns det historiska producenter. Poderi Colla tillhör utan tvekan de sistnämnda. Grundaren Beppe Colla är en legend och när han år 1961 valde att som första vinbonde buteljera ett av Barolos bästa vingårdslägen Bussia separat, förändrade han synen på Piemonte för alltid.

Idag brukar Poderi Colla 12 hektar vinmark som är spridd över tre olika domäner; Tenuta Roncaglia i Barbaresco, Tenuta Dardi Le Rose i Monforte d’Alba och Cascina Drago i Elvio di Alba. Fokus ligger framförallt på Nebbiolo, som odlas med olika exponeringar på hög höjd, men här återfinns även druvorna Freisa, Barbera och Dolcetto. Vingårdarna sköts ekologiskt i enlighet med Beppes vinfilosofi, där respekt för naturen och hårt arbete bland vinrankorna ger grunden för en lyckad vinifiering. I källaren är det naturliga jäststammar och gamla stora fat som gäller för att urlaka den aromatiska kärnan av Nebbiolo på det mest delikata sättet. Resultatet ger viner med elegans och fräschör vars balanserade frukt och struktur tillåter många års lagring.

Diskussionen om traditionell eller modern vinmakning kommer ofta på tal i vinvärlden, men med Poderi Colla finns det inget utrymme för tolkningar. Det här är en av regionens mest ikoniska producenter och även om Beppes vinfilosofi upplevs som traditionell idag, var den tveklöst modern och revolutionerande på 60-talet. Vi väljer att klassificera vinerna som tidlösa. Tidlösa och relevanta.